Op donderdag 3 Mei hielden we onze jaarlijkse open repetitie naar aanleiding van de WAK (week van de amateurkunsten). Tijdens die week worden er over heel Vlaanderen allerlei activiteiten en initiatieven georganiseerd voor en door amateurkunstenaars. Ook Exsultate kiest ervoor om jaarlijks een open repetitie te houden om de mensen kennis te laten maken met het plezier van samen zingen. Waarna ze hopelijk ook de zangmicrobe te pakken krijgen. Deze editie mochten we een mooi aantal van 17 gastzangers ontvangen.

Dit jaar gingen we een samenwerking aan met Volkorengrijs uit Heusden. Het zou een interessante open repetitie worden omdat zij een andere manier van werken hebben. Zoals Rein van Volkorengrijs aanhaalde: het zijn een hechte groep vrienden die zonder dirigent werken maar samen verscheidene workshops volgen, waarna ze aan de hand van opgedane kennis een eigen ‘draai’ geven aan hun liederen. Maar eigenlijk verschillen we niet zoveel van elkaar. Wat Exsultate en Volkorengrijs gemeen hebben is o.a. de liefde voor muziek, samen graag zingen met vrienden, experimenteren met allerlei stijlen…Want net als Volkorengrijs zingt ook Exsultate in verschillende talen.

Na de toch wel grappige stemopwarming (we moesten onze lippen tuiten alsof we een zure citroen aan ’t eten waren) was het ijs al snel gebroken. Volkorengrijs begon met het aanleren van het eerste nummer en zoals dat bij hun traditie is, werd het openingsnummer een canon. Een Chileense canon. Meteen al een leuke uitdaging waarbij we ons beste Spaans mochten bovenhalen. Gelukkig zong Volkorengrijs het nummer voor en hielpen ze ons met het Spaans. Na het nummer enkele keren gehoord te hebben verliep de canon behoorlijk vlot, hier en daar wat struikelen over het Spaans, maar uiteindelijk waren we wel vijfstemmig aan het zingen! Exsultate ging de Afrikaanse tour op en leerde iedereen ‘Zangalewa’ en het mooie ‘Hamba Kahle’ aan. Engels (down to the river to pray), Spaans (de colores se visten), Afrikaans,…we zongen het allemaal. Op afwisselende wijze kwam zowel het repertoire van Exsultate als Volkorengrijs aan bod. De live muziek…waaronder piano, accordeon en gitaar van Volkorengrijs, zorgde voor een hele leuke sfeer, de ambiance zat er goed in. Natuurlijk kan je bij zulke (volks)muziek niet blijven stilzitten en er werd dan ook serieus ‘bewogen met dat lijf’. :)

Als afsluiter zongen we nog eens de canon die we in het begin hadden geleerd. De tijd vloog gewoon om. Daarna was het tijd voor een gezellige receptie, aangeboden door de cultuurraad. Schepen van cultuur Isabelle Thielemans was ook komen meezingen en schreef op facebook het volgende:

“Gisteren nav Week van de Amateurkunsten meegezongen met Exsultate Koor en Volkorengrijs! Kei-leuk! Van cultuur wordt een mens toch zo gelukkig…”

 

Jawel, cultuur en vooral zingen maakt een mens gelukkig en heeft ook een positief effect op dementie naar ’t schijnt. Zelf heb ik op de receptie vele positieve reacties gehoord van zowel gastzangers als Volkorengrijs(-enaars ?). Zo werd de stemopwarmping door Volkorengrijs zeker geapprecieerd. Over het algemeen was het een leuke ervaring. Het was een uitdaging voor beide groepen en gastzangers: improviseren, meerstemmige partituren, verschillende talen… een leerrijke en boeiende repetitie. Een geslaagd experiment dat we samen overbrugd hebben!

Bekijk alle foto’s op flickr of op facebook.

Enkele links naar artikels: