Nabeschouwing concert Aranis met dankwoord, verslag, reacties, foto’s en artikels!

DANKWOORD BESTUUR

Anatamana anatamanama! Wat moesten opletten dat onze tong niet in de knoop kwam te liggen. Toen we 5 maanden geleden de partituur en tekst voor ons kregen keken we onze ogen uit: wat was dat?! Dat nieuw stuk genaamd Songs From Mirage lag toch wel buiten onze ‘comfort-zone’. Maar we hadden allen wel zin in een uitdaging. En we keken uit naar de samenwerking met Villa Cantando. We hadden namelijk al een succesvol kerstconcert achter de rug met het jeugdkoor van An Alen: Villanella.

Naarmate de repetities vorderden kregen we al wat meer voeling met het stuk. Joris van Aranis (de componist) heeft ons hier zeker bij geholpen. Hij heeft ons vanaf de eerste gezamenlijke repetitie kunnen geruststellen en het karakter van het werk toegelicht.
De CD van Songs From Mirage was ook uitstekend oefenmateriaal. We hebben deze CD dan ook grijs gedraaid (jawel iedereen in onze omgeving moest eraan geloven) en begonnen echt van het stuk te houden. Zeker als we met de twee koren samen repeteerden klonk het machtig en indrukwekkend. Maar wat zou het publiek ervan vinden? De repetitie met Aranis was ook intensief maar wel leerrijk want zo wisten we waar er nog afwerking nodig was.

We zijn nu een week na het concert en ik denk er met plezier aan terug. Wat begon als een uitdaging is uiteindelijk een ongelofelijke muzikale ervaring geworden. Dat hadden we zelf niet verwacht. Alles viel op zijn plaats. Niet enkel muzikaal. Vooral de interactie en concentratie oversteeg ons allemaal. Om het met de woorden van Tom (directeur CC Muze) te zeggen: “wat is er hier vandaag toch gebeurd…niet te geloven, zo mooi”. We mochten twee keer een staande ovatie ontvangen, dat is toch een mooie bevestiging van al het harde werk.

In naam van het bestuur en mezelf, wil ik IEDEREEN van harte PROFICIAT wensen!! Weet dat het voor de Exsultatiërs na De Groote Rappel nog zeer intensieve weken waren. We waren eigenlijk non-stop bezig vanaf april. Dus Exsultatiërs, bedankt voor jullie inzet, concentratie, enthousiasme en muzikaliteit!! We mogen fier zijn op een nieuwe mijlpaal voor het koor.

Dank aan CC Muze voor de fijne samenwerking! Bedankt Tom om te geloven in ons en om de samenwerking aan te gaan met de middelen die je hebt. We kijken al uit naar de samenwerking in april volgend jaar! Dan mogen we optreden met de VRT bigband. Ook dank aan Liliane en Lutgarde voor het harde werk, de verzorgde catering, infomails,…en het gezellig terrasje achteraf ;-) Aansluitend hartelijk dank aan IEDEREEN achter de schermen: technici, logistiek, catering… In het bijzonder dank aan ARCO Music voor de geluidsopname, we zijn benieuwd! Hun website: www.arco-music.be 

Bedankt Villa Cantando voor hun vriendschap, muziek, inzet,…kortom om met ons mee te springen in dit avontuur. Dank aan An Alen en het bestuur voor hun inbreng, enthousiasme, steun…en ook een dikke merci aan Kurt (pianist) voor zijn muzikale bijdrage. Ook dank aan Wim voor de prachtige foto’s!! Ze staan in de kijker op de homepagina van Exsultate. Neem zeker eens kijkje op zijn website! http://wimgelders.smugmug.com

Uiteraard ook dank aan Aranis! Het was een unieke ervaring om te mogen optreden met zo’n straffe muzikanten. We hebben er veel uit geleerd. De lat lag hoog maar jullie hebben het beste in ons naar boven gehaald. Wie weet tot een volgende…

En last but not least. D-A-N-K U DANK U BRUNO! Voor je engelengeduld, professionaliteit, artistiek oog,… Bedankt om ons telkens mee te slepen en warm te maken voor ongelofelijk unieke projecten. We zijn heel fier op onze dirigent en hopen samen nog veel moois te realiseren!!

Het bestuur

DANKWOORD BRUNO

Ik denk dat jullie wel gemerkt hebben dat ik zelden zoveel muzikale voldoening heb mogen ervaren bij een project. Wat een muziek, wat een heerlijk orkest om mee samen te werken, naar te luisteren èn naar te kijken (grimassen, knipoogjes, dotjes, …).
Wat heerlijk om zoveel enthousiaste zangers te mogen dirigeren.

Het was uitdagend op muzikaal vlak, heel spannend de laatste weken op organisatorisch vlak en verrijkend om met vele nieuwe mensen te mogen samenwerken.

  • Aan de hele ploeg van ARANIS: “dank je wel” om zoveel muzikaliteit, expressiviteit (op vele vlakken J ) en professionele attitude!
  • Speciaal aan Joris: “dank je wel” om het vertrouwen in de koren en akkoord te gaan om geen beroep te doen op de semiprofessionele steun van 2de ADEM (professionele zangers)
  • Speciaal aan JANA: voor haar “magic” dot :-)
  • Aan Tom: voor het vertrouwen & het geloof in Exsultate om een artistiek hoogstaand project te kunnen realiseren voor CC MUZE
  • Aan de ploeg van de MUZE: voor alle logistieke & technische hulp
  • Aan Jelle: voor zijn sponsoring v.d. geluidsopname. We kijken allemaal uit naar het eindresultaat!
  • Aan de technische crew voor de geleverde kwaliteit met uiterst beperkte middelen
  • Aan de leden van Villa Cantando: voor hun doorzettingsvermogen en warme vriendschap
  • Aan An: die onmiddellijk bereid was om haar schouders & enthousiasme mee onder het project te zetten
  • Aan Wim: voor schitterende foto’s
  • EN uiteraard aan ALLE bestuursleden en leden van EXSULTATE om telkens wee opnieuw te geloven in mijn soms “gekke, intensieve, zenuwslopende, maar heerlijk muzikale ideeën”
De muziek blijft nog heerlijk in mijn hoofd doorzinderen.
Dus 1000 x dank allemaal!
Bruno

 

FOTO’S

De foto’s staan in het online album van Exsultate. Het zijn er 273 in totaal maar er volgen er nog. Dus hou het album zeker in de gaten!
Bedankt aan de fotografen: Julien Maebe, Arco Music en Wim Gelders.

Aran_canta_exsultate_-0030

ARTIKELS

Generale repetitie

Internetgazet: http://heusden-zolder.eu/default.aspx?p=27387

Concert

Internetgazet: http://www.heusden-zolder.eu/default.aspx?p=27536
Het Belang van Limburg:
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160607_02327888/uniek-dubbelconcert-aranis-en-koren
Koor & Stem Limburg (zelfde artikel)
http://koorenstemlimburg.be/default.aspx?s=mw&p=2439

REACTIES

We mochten veel toffe reacties ontvangen van publiek, muziekkenners en muziekliefhebbers, organisator CC Muze, Villa Cantando.
En ook onze Groote Rappel-vrienden waren aanwezig en heel positief!

Bedankt aan allen om te komen luisteren! Reacties nog steeds welkom! Mailen naar via webmaster@exsultate.be

“Bij deze wil ik jullie nogmaals hartelijk danken voor de fenomenale inzet om het project Aranis XL tot een topproductie te maken. De reactie van het publiek was – zie de staande ovaties – overweldigend. En wat een uitstekende akoestiek heeft die compressorenzaal. Ook bijzondere dank aan Liliane & Lutgarde om de catering en het onthaal te verzorgen en de benen van onder hun lijf te lopen ;-)

Bedankt ook Jelle voor de technische sponsoring. We zijn erg benieuwd naar de opname. Dikke merci ook aan fotograaf Wim Gelders. Wim, we kijken uit naar je selectie prachtige foto’s. Willen jullie alvast onze complimenten overmaken aan alle koorleden.”
– Tom Michielsen, directeur CC Muze
~
“Ook wij (Aranis) willen even iedereen van harte bedanken!
Het was heeeeeel fijn voor ons! Alles klopte en dat was top! Dank Tom om ons met de nieuwe CD opnieuw te plaatsen! Zal een fijn wederzien zijn!

Duizend maal dank dus aan iedereen (en ook stiekem nieuwsgierig naar die foto’s Wim en opnames!)
Groeten Jana (en de rest van Aranis maar die zijn iets trager per mail ;-) “
– Jana Arns, Aranis
~
“Een gebouw met een aparte akoestiek dat een schitterende setting vormt, waarvan de koren alle elementen zoals balkon en trappen optimaal benutten en waarin schitterende muzikanten alle tonen deden weergalmen tegen de imposante muren. Aranis bewees dat hedendaagse muziek en koorzang perfect kunnen samengaan, en het 170-koppig publiek liet zich daar gewillig in meesleuren.”
–  Internetgazet Heusden-Zolder
~
“De interpretatie van ‘Songs From Mirage’ is heel persoonlijk en dat is de bedoeling. Sommige delen klonken intiem, delicaat…andere delen klonken dan weer groots en gedurfd. Van neoklassiek tot folk, rock en zelfs Oost-Europese klanken. Kortom voor ieder wat wils. Ook het muzikale spel tussen de verschillende instrumenten bleef fascineren. De koorklanken versmolten mooi in het geheel. De akoestiek in de compressorenzaal was dan ook uitstekend.De geslaagde muzikale combinatie in een unieke setting heeft het publiek zeker kunnen smaken. Muzikanten en koren kregen terecht een staande ovatie na elke opvoering.”
– HBVL

~
“Na een hele tijd hard werken is het ons toch maar gelukt. Het was niet altijd gemakkelijk maar we hebben alles gegeven. En dan dat resultaat niet te geloven zo overweldigend. Ik heb enkele mensen gesproken na het concert, zo vertelde onze fotograaf dat hij soms vergeten is van foto’s te nemen, zo was hij onder de indruk van de muziek. Ik heb er in elk geval ook een super goed gevoel aan over gehouden, wat muziek al niet kan doen met een mens!!

Ja en zo stilaan groeien dan die 2 koren naar elkaar toe. Zo leuk dat mijn buurvrouw van jullie koor op het einde van het concert zei, proficiat dat hebt ge goed gedaan.Toch keitof. Ik heb echt leuke mensen leren kennen. En dan An en Bruno toch ook een apart duo. An, dikke merci dat je ons telkens onze grenzen doet verlengen. Bruno ongelofelijk dat jij zulke projecten aandurft, heel erg bedankt voor alle energie die je in ons gestopt hebt. Samen met Aranis is het jullie toch maar weer gelukt.

Zo lieve mensen, hopelijk krijgen jullie nog veel reacties van onze koorleden en zien we elkaar op één of andere muzikale happening terug. Ik wens jullie in elk geval veel succes.”
– Annick Bienstman, voorzitster Villa Cantando
~
“O-no-ma-na-ha-ti-a ! Was me dat een krachtige slotzin van een machtig concert. Bedankt Bruno dat je vertrouwen had om dit experiment met ons aan te vangen. Als 60 plusser en amateurzanger zou ik nooit gekozen hebben voor zulke vreemde muziek. Mede door het enthousiasme van An en van jou veranderde de twijfel en weigerachtige houding naarmate we de muziek begonnen aan te voelen. Het werd een heel avontuur waarbij we een culturele evolutie ondergingen. We leerden houden van de variatie van de verschillende stukken. Het is een belevenis waar we met oprechte fierheid kunnen op terugblikken. Oh ja, ons opgaan, misschien een detail, maar mits jouw leiding maakte die discipline dat het stijlvol gebeurde. Dikke merci voor je ongelofelijke geduld met ons, de terechte opmerkingen, je gedrevenheid, je vriendelijke aanpak. Het was een prettige leerschool en we kregen met Exsultate een muzikale verbondenheid. Bedankt en oprecht veel succes met je volgende projecten. Soe-me-di-a kon de-na
– Marina, alt Villa Cantando
~
“Prachtige uitvoering; verrukkelijk samenspel van orkest met koren; boeiend tot op het einde; wat een variatie van serene muziek en sterke climaxen;  uitmuntend geleid door een krachtige dirigent; ongelooflijk dat jullie dit technisch moeilijk concert aandurven met jullie koor!”
– Stephanie Corstjens, dirigente St.-Catharinakoor Hasselt
~

“Dat was de moeite. Proficiat. Wel iets speciaals, met de verrassende muziek van Aranis en de volle koorklanken van beide koren. Het klinkt toch wel mooi, zo’n grote groep zangers. Zo zou het altijd moeten zijn, zeker wat betreft het aantal mannen. Een mooie balans. Ook de entrée van het concert was de moeite. Fantastische klank in zo’n immense ruimte. Hopelijk een nieuwe uitvoering in 2018 in de nieuwe CC Muze.”
– Louis, oud-lid Exsultate
~
“Dat was gewoon af. Lijkt me een nachtmerrie om zo’n werk te dirigeren maar uistekend gedaan. Proficiat!”
– Luc, oud-lid Exsultate

~
“Imposant concert. Bravo! Ik heb er super van genoten, Nat in ’t zweet van het genieten. Het was prachtig gisteren. Enkele sublieme hoogtepunten. Het samenspel van fluitsolo en koor bijvoorbeeld.”
– Julien, toeschouwer
~
“Ik heb enorm genoten van de compositie, van het enthousiasme waarmee jullie het stuk gebracht hebben én de prachtige locatie! Dikke proficiat allemaal…”
– Annemie, toeschouwer
~
“’t Was een heerlijke ervaring!!!”
– Rita, koorlid Exsultate
~
“Een dikke proficiat! Het was prachtig!”
– Anna, toeschouwer
~
“Heb genoten van het concert zaterdag avond, proficiat het was fantastisch .Een toffe groep zangers, aan alle nog heel dikke proficiat.”
– Lucienne, toeschouwer