Wij zijn momenteel volop en intensief aan het repeteren, want op 9 april brengen we het indrukwekkende ‘Sacred Concert’ van Duke Ellington. Een mix van jazz, gospel, ritmische en rustige hemelse klanken. Waanzinnig mooi. Ellington vond dit werk “the most important thing I have ever done”. We zijn dan ook trots dat we dit werk mogen uitvoeren met de VRT Big Band en Tutu Puoane.

Het is een uitdaging die we graag aangaan. We repeteren zelfs 2 tot 3 keer per week, soms per partij. Maar ook thuis wordt er druk geoefend met CD’s, software en ander oefenmateriaal.

Solist Tutu Puoane, is een jazz zangeres uit Zuid-Afrika met een fenomenale stem. Ze stond al op de concertpodia met Dré Pallemaerts en Toots Thielemans. Momenteel is ze op tournee met de VRT Big Band en brengen ze ‘Sacred Concert’ in Leuven, Lier en Heusden-Zolder. Niet te missen dus! Voor de uitvoering in Heusden-Zolder werd beroep gedaan op Exsultate. De presentatie is in handen van Fred Brouwers.

DUKE ELLINGTON

Ellington werd geboren als zoon van de oberkelner James Edward Ellington, die ooit in het Witte Huis werkte en daarna een cateringservice dreef.

Zijn eerste pianolessen kreeg de jonge Ellington op zevenjarige leeftijd van zijn moeder Daisy Kennedy Ellington. Aanvankelijk had hij er weinig plezier in en werden de lessen gestaakt, maar toen hij op veertienjarige leeftijd de pianist Harvey Brooks had horen spelen ontvlamde zijn interesse. Vanwege zijn deftige verschijning werd hij door zijn klasgenoten al in zijn jeugd “Duke” (hertog) genoemd. Zijn carrière als professioneel musicus begon toen hij zeventien jaar oud was.

Duke Ellington was een veelzijdig jazzcomponist wiens invloed op de muziek tussen de jaren twintig en de jaren zestig van de 20e eeuw niet gering was. Hij wordt tot de grootste Amerikaanse componisten gerekend. Zijn grote successen waren Take the A Train, Satin Doll, Rockin’ in Rhythm, Mood Indigo, Caravan en Sophisticated Lady.

Veel van zijn composities waren speciaal op bepaalde musici van zijn orkest toegeschreven. Sommige musici uit zijn band bereikten zelf sterstatus zoals Jimmy Blanton en Ben Webster. Ellington schreef ook filmmuziek voor Black and Tan Fantasy (1929), Anatomy of a Murder (1959) en Paris Blues (1961). Op 24 april 1969 kreeg Ellington voor zijn oeuvre de Presidential Medal of Freedom uit handen van president Richard Nixon. Daarnaast kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame ter hoogte van 6535 Hollywood Blvd.

In de Radio 2 top 2000 scoorde hij met ‘Take the A Train’.