UITNODIGING BENEFIETCONCERT
VZW DAKBHANGA

ZATERDAG 5 MEI / 20U
‘t KUIPERSHOF HEUSDEN

Beste

Zoals jullie intussen weten zet Exsultate zich graag in voor het goede doel. Denk aan ons jaarlijks benefiet/nieuwjaarsoptreden in Rode Kruis opvangcentrum De Bark. Tussendoor zongen we ook voor Artikel 27 op de mijnterril. En dragen we bij gelegenheid onze pink ribbons en steunen we het onderzoek naar borstkanker.

Dit jaar zijn we te gast op het jaarlijks benefietconcert t.v.v. VZW Dakbhanga. Het is dan ook de week van de amateurkunsten (WAK). Het optreden dat vooral samenzang in de verf zet, is de ideale gelegenheid om de amateurkunsten te vieren.

IEDEREEN VAN HARTE WELKOM!! Afspraak op zaterdag 5 mei om 20u in ‘t Kuipershof om er een gezellige avond van te maken met veel (samenzang)zang en plezier.

Plaats: ‘t Kuipershof Guido Gezellelaan 15, 3550 Heusden-Zolder
Tickets: 8€ VVK – 10 € kassa te verkijgen
via ritameynen51atskynetdotbe  (ritameynen51atskynetdotbe)   of de koorleden.

VZW Dakbhanga zorgt voor de financiële ondersteuning van 2 lagere scholen in het zuiden van Bangladesh. De scholen werden opgericht op vraag van de ouders. De kracht van de scholen zijn de gemotiveerde leerkrachten en oudercomités. Onderwijs geeft kinderen een garantie voor de toekomst en houdt hen uit het circuit van de kinderarbeid.

Van 1997 tot eind 2004 werkte Rita Meynen voor een Britse NGO in een gezondheidsproject in het zuiden van Bangladesh. In één van de dorpen, Dakbhanga, kon niemand lezen of schrijven. Het dorp is alleen te bereiken via een rivier en heeft tot vandaag nog geen elektriciteit. Op vraag van enkele vaders werd gestart met een schooltje: de leraar van de Koranschool begon met het eerste leerjaar in een bamboe barak naast de moskee in 1998. Rita klopte bij familie en vrienden aan voor steun, want het gezondheidsproject had geen budget voor educatie. Daarvoor werd in Heusden de vzw Dakbhanga opgericht, later kon ze ook rekenen op steun van gemeente en Provincie. In 2000 volgde ook een eerste leerjaar in Moishkum, het dorp waar de bootjes naar Dakbhanga vertrekken. De barakken zijn ondertussen vervangen door echte scholen, gebouwd met hulp van het schoolcomité en de vaders. Momenteel zijn er 2 scholen met elk 1 kleuterklas en 5 leerjaren, met dit jaar meer dan 500 leerlingen.

Het volledige project is in handen van lokale mensen. In Heusden-Zolder zorgt de vzw Dakbhanga nog altijd voor de nodige financiële ondersteuning. Via vaste sponsors, het jaarlijks concert, de nieuwsbrief en website probeert die jaar na jaar de schooltjes te ondersteunen.

Zie ook  https://www.facebook.com/Vzw-Dakbhanga-349502821901586

Interview met Rita Meynen

Rita Meynen uit Heusden-Zolder is al twee jaar op pensioen, maar ze zet zich nog steeds in voor de vzw Dakbhanga, die ze in 2001 oprichtte. Daarvoor had ze er al tientallen jaren ontwikkelingswerk op zitten. Rita, die verpleegkunde studeerde, trok in 1978 voor de Damiaanactie naar een melaatsenkamp in Bangladesh. “Wat ik daar zag, tartte alle verbeelding. Een jungle met stenen barakken en slangen en kakkerlakken. Ik heb daar vier jaar in erbarmelijke omstandigheden gewerkt”.
Na 17 jaar Bangladesh trok Rita naar Bangkok. “Daar heb ik op mijn 45ste een master volksgezondheid gehaald.” Nadien trok ze terug naar het zuiden van Bangladesh, naar Dakbhanga, vlakbij de beruchte Rohinyakampen. “Daar leefden alleen vrouwen en hun kinderen, want de mannen werden uitgemoord. Er heersten veel gezondheidsproblemen, vooral malaria. En de lokale mensen wilden een schooltje voor hun kinderen. We hebben toen verschillende instanties aangeschreven. Ondertussen zijn er twee scholen in die buurt. In 2001 heb ik samen met familie en vrienden de vzw Dakbhanga opgericht.” In 2004 keerde Rita terug naar huis. Tot haar 65ste werkte ze op de palliatieve dienst van het ziekenhuis in Tongeren. Zopas ging ze nog op inspectie in Dakbhanga en jaarlijks wordt een Dakbhanga-avond georganiseerd. “Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen omdat ik ervoor gekozen heb om mensen te helpen”, besluit Rita.

Rita Meynen