BRUNO SPRENGERS

Wat zegt de wetenschap alweer: ‘genen worden meestal om de 2 generaties doorgegeven’! Moet wel kloppen want Bruno Sprengers krijgt vanaf 7-jarige leeftijd pianolessen van een bijzondere lerares, zijn grootmoeder, destijds laureate piano aan het Brussels Conservatorium. En de knepen van het orgelspel en de begeleidingstechniek worden hem aangeleerd door, jawel, …de grootvader.

Zijn allereerste koorervaring start in het parochiaal kinderkoor te Landen en op 14-jarige leeftijd richt hij er een scoutskoor op. Enkele jaren later neemt hij het dirigeerstokje ter hand van het St.-Ceciliakoor te Landen. Via het ANZ (Algemeen Nederlands Zangverbond) volgt hij een cursus koordirectie bij Juliaan Wilmots. Tijdens zijn studies aan de KMS volgt hij lessen dwarsfluit aan de Rijksmuziekacademie te Etterbeek bij Johan RYCKEN en later aan de Aachener Musikhochschule (Duitsland).

Gebeten door de koormicrobe volgt hij aan het Conservatorium van de Duitstalige Gemeenschap te Eupen lessen harmonie en zang bij Gerhard SPORKEN. In 1990 richt hij een close-harmony-groep op: Close-Trop-Fobie. Met dit vocaal sextet behaalt hij in 1997 in Brussel de 1ste prijs op het Belgische ‘a capella’-festival. In 1999 selecteert de provincie Limburg Close-Trop-Fobie om een muziektheaterprogramma uit te werken. In 2001 keert hij opnieuw naar de ‘schoolbanken’ en studeert koordirectie bij Ludo Claesen aan het Maastrichts muziekconservatorium (NL).

Vanaf mei 2005 dirigeert hij Exsultate. Resoluut kiest hij voor projectwerking en samenwerking met andere cultuurverenigingen. De samenwerking gebeurt zowel met de koren uit de regio als met andere ‘kunst’verenigingen en de lokale culturele centra. Op deze manier wil hij regionaal het koorlandschap een grotere uitstraling geven. Hij is ook assistent-dirigent van het Kathedraalkoor Hasselt.

In juli 2009 wordt hij voor 5 jaar benoemd als algemeen directeur van ‘De muziekkapellen van Defensie’ – 3 orkesten met bijna 200 professionele topmusici . In 2012 wordt hij aangenomen als koorcoach bij Koor & Stem Vlaanderen en sindsdien treedt hij geregeld op als gastdirigent bij verschillende Vlaamse koren. Vanaf januari 2015 bewandelt hij nieuwe paden als muzikaal regisseur: het WO I project “Auberge Princesse Charlotte” en in 2016 het gigantische muziekspektakel DE GROOTE RAPPEL i.s.m. Luccreatief. Geregeld werkt hij ook grote koorprojecten uit (2006: Gospelconcert met 400 zangers, 2007: Mariaconcert met 180 zangers, 2011 & 2013: Carmina Burana met 200 zangers, 2018: groots herdenkingsconcert WO I – A Mass For Peace.

Naast zijn muzikale opleiding behaalde hij een master in de bedrijfscommunicatie en studeerde hij audiovisuele regie in Hilversum (NL). Sinds 2005 is hij eveneens gastdocent communicatie & media aan de Koninklijke Militaire School te Brussel.

CONTACTEER BRUNO

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.