UPDATE: ALLES OVER ‘A MASS FOR PEACE’ VIA DEZE LINK!

https://massforpeace.exsultate.be

 

A “Mass for Peace”

Indrukwekkende muzikale herdenking 100 jaar einde Wereldoorlog I:

Letters from the other Side (Koben Sprengers- world creation)

The Armed Man Karl Jenkins

Limburgs Kamerorkest in symfonische bezetting

Koren: Het Daghet (Lommel), Exsultate (Heusden-Zolder), Pro Musica (Beverst)

Solisten:

Marthe Gilis – sopraan

Jeroen Driessens – bariton

Arta Konjusha – muezzin

Presentatie: Fred Brouwers

________________________________________

Meer dan welke moderne oorlog ook, leeft de Eerste Wereldoorlog’14-’18 in de herinnering voort als het ultieme voorbeeld van een onevenwicht tussen inzet en kosten. De oorlog van een ‘opgeofferde generatie’! Vele Limburgse steden en gemeentes, o.a. Leopoldsburg als grootste garnizoensstad van België en grootste oefenkamp van West-Europa destijds, beleefden op heel intense en vaak heel persoonlijke wijze deze wereldoorlog.

Een bijzondere herdenking meer dan waard!

Daarom slaan CC MUZE (Heusden-Zolder) / CC Leopoldsburg en CC De Adelberg (Lommel) de handen in elkaar om in Limburg een uniek en indrukwekkend koor- en orkestproject te realiseren. Het programma start met een heuse wereldcreatie: “Letters from the other Side” van een jonge Limburgse componist Koben Sprengers, gevolgd door het fenomenale werk “The armed man” van Karl Jenkins. Op het podium staan maar liefst 150 zangers, 50 musici en 3 solisten in combinatie met uniek beeldmateriaal. Zonder twijfel wordt dit het meest indrukwekkende herdenkingsproject in de Limburgse regio!

Letters from the other Side vertrekt vanuit 7 brieven geschreven tijdens WOI door jonge soldaten van verschillende naties: België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Portugal, India en Turkije. De brieven belichten het lot en de ellende van deze jonge mannen die de oorlog daadwerkelijk van dichtbij meemaken en ze tot het einde van hun dagen met zich meedragen, aan beide kanten van het front. Het werk overstijgt doelbewust de landsgrenzen en de internationale politieke conflicten. Afgewisseld met een aantal citaten, plaatst de componist subtiel de schijnwerpers op de zinloosheid van de toenmalige oorlog, en oorlog in het algemeen. The Other Side in de titel verwijst zowel naar het internationale karakter van de brieven als naar de kloof tussen het politieke conflict en de reële gevolgen voor duizenden jonge mannen.

De Welshe componist Karl Jenkins droeg The Armed Man op aan de talrijke slachtoffers van de Kosovocrisis, die hevig woedde terwijl hij aan zijn compositie werkte. Op sublieme en haast filmische wijze laat Jenkins de luisteraar de ellende en de gevolgen van geweld haarfijn aanvoelen. Teksten die hoop brengen, bv. van een overlevende van het bombardement op Hiroshima, en die er op wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Uniek is ook de keuze om vanuit verschillende godsdiensten op te roepen tot vrede: bv. een ‘Benedictus’ uit de Christelijke geloofsleer, Adhaan, de Islamitische oproep tot gebed en de Hindoeïstische Mahābhārata. Het hoeft niet te verwonderen dat het werk sinds zijn première in de The Royal Albert Hall in London in 2000 ondertussen al meer dan duizendmaal wereldwijd werd uitgevoerd.

Het hele project draagt de naam: “A “Mass for Peace”. Wellicht meer dan ooit brandend actueel, deze “Oproep voor Vrede”!

200 uitvoerders (!) staan garant voor een klankspektakel vol power èn tederheid: een gigantisch koor met meer dan 150 zangers– Pro Musica (Beverst) Het Daghet (Lommel), Exsultate (Heusden-Zolder)- en het Limburgs Kamerorkest, speciaal voor deze gelegenheid uitgebreid tot symfonisch orkest, o.l.v. Ronny Ramakers en Bruno Sprengers.

 

Donderdag 08 nov 20u15: St.-Valentinuskerk Heusden-Berkenbos

Vrijdag 09 nov 2018, 20u15 O.L.V Hemelvaartkerk Leopoldsburg

Zaterdag 10 nov 20u15: St.-Valentinuskerk Heusden-Berkenbos

Zondag 11 nov 19u30: St.-Pietersbandenkerk Lommel

Tickets: vvk 18€, kassa: 21€

Tickets verkrijgbaar via de cultuurcentra: www.muze.be | www.ccdeadelberg.be | www.ccleopoldsburg.be